Van struggelen met emoties naar meer rust. Hoe dan?!
- Ilse Maas
- 30 apr 2024
- 3 minuten om te lezen
Pfff.. emoties zijn maar lastig toch? Die rollercoaster van emoties waar we regelmatig in zitten. Dan voelen we ons blij, dan weer verdrietig, boos of zelfs woedend! Soms voel je je als 'jantje huilt, jantje lacht', herken je die uitspraak? Ik in ieder geval wel! Het is vroeger regelmatig tegen me gezegd. En dat was maar lastig. Gedoe. Nee, het liefst ervaren we blijdschap, zijn we gelukkig en schijnt de zon elke dag. Wel zo fijn toch?
Ach, na regen komt zonneschijn, toch?
Ook die uitspraak kennen we allemaal wel. Krommen je tenen al? ;) We hebben het donker nodig, om het licht te kunnen zien. Klopt allemaal. Maar ervaar jij het ook wel eens Ʃcht zo. Mag jij Ʃcht boos zijn van jezelf? Mag jij Ʃcht even een kutdag hebben en de boel zoveel mogelijk de boel laten.
Of veroordeel jij jezelf daar om? Vind je het slecht van jezelf dat je zo'n kutdag ervaart? Veroordeel jij jezelf dat je boos wordt (op een ander)? Raak je gefrustreerd omdat je te bang bent om die ene stap te zetten?
Blijf jij dus hangen in je eigen emotie?
Het is niet gek, dat je op deze manier omgaat met je emoties. Zo hebben we dat jarenlang geleerd. Zo zijn we opgegroeid.
“Niet huilen!“
“Wees eens rustig!“
“Doe eens even kalm zeg!“
Herkenbare uitspraken? Hoe hard heb jij al je best gedaan om die emoties weg te stoppen?
Om je verdriet in te houden? Om je woede in te houden? Intern gebeurt er op zo'n moment veel. De energie van de emotie wil er uit, maar mag er niet uit. Je slaat het op in je lichaam. Eigenlijk blijf je boos, verdrietig. Je blijft erin hangen.
Negatieve emoties zijn niet negatief.
Er zijn vier primaire emoties: blijdschap, angst, woede en verdriet. Alle andere emoties zijn terug te leiden naar deze vier. Valt je iets op? Drie van de vier worden bestempeld als 'negatief'! Als een vervelende emotie waar we van af willen, die we op willen lossen.
Dat hoeft niet. Deze emoties horen erbij. Bij menszijn. Bij jou. Bij het leven. Ze zijn niet vervelend, ze hoeven niet weg. Het zijn namelijk boodschappers. Ze brengen je raad, sturen je een richting op. Heb jij wel eens aan de emotie gevraagd waarom hij er is? Welke boodschap hij komt brengen?
Doe maar eens. Het antwoord zal je verbazen!
Tijd voor een nieuwe kijk op emoties
We mogen anders naar emoties gaan kijken. Ze van een afstand gaan ervaren. Als een tijdelijke gast. Niet een waar je per se dolenthousiast van wordt, maar een die je tolereert. Het is okƩ dat hij er is en je weet ook: hij zal weer vertrekken.
Hoe meer jij okƩ bent met de emotie die je op dat moment ervaart, welke deze ook is, hoe sneller hij weer weg zal gaan.
, die kunnen we niet uit de weg gaan. Zodra jij jezelf gaat veroordelen erom, hem met man en macht probeert weg te werken, zet je de emotie vast. Je maakt er een verhaal van. Je wilt het verklaren en een oplossing vinden. Zodat je weer door kunt met je blije, gelukkige leven.
Emotie mag in beweging zijn, gevoeld worden
Dat is het enige wat de emotie wil. Hij wil door jouw lijf bewegen. Jouw een seintje geven: 'hƩ, let eens op! Je mag dit of dat anders gaan doen.'
Dus: de volgende keer dat jij woede ervaart, ga eens schrijven. Laat de woede op papier komen, schrijf je gedachten erover op, zo komt het in beweging. En zo ontdek je de oorzaak van je woede. De boodschap. Zo komt de energie van jouw emotie vrij, om je naar een nieuw niveau te kunnen bewegen.
De kracht van Emoties
Zo kan jij de kracht van emoties langzaam gaan ontdekken. Heb je het idee dat er nog veel meer te ontdekken valt? Binnenkort start ik met een masterclassreeks, om jou de kracht van je eigen emoties te laten ontdekken. Om je te laten ervaren dat emoties niet alleen maar lastig zijn en opgelost mogen worden, maar dat je juist rust vindt in de acceptatie ervan. Klinkt dit interessant? Zet je dan hier alvast op de wachtlijst en ontvang als eerste alle details hierover!
Comments